top of page

MSM för avgiftning? Klinik SANATOS rekommenderar "destillerad"


Många tar MSM (Methylsulfonylmethane) för att stödja levern avgiftning, mot ledsmärta av olika slag (som i princip har också med ofullständig avgiftning att göra), för att minska problem med läckande tarm och mm. Innan man bestämmer sig för att ta det så är det bra (t.o.m. ganska viktigt) att veta att det finns två olika sätt att framställa MSM som kosttillskott. Det billiga sättet – genom kristallisering- och det mindre billiga sättet – genom destillering. Jag, som du, vill också köpa nånting som inte kostar så mycket om det är också av bra kvalitet. Men hur är det med MSM - kan man använda det blilligare alternativet?

Spelar roll om det är kristalliserad eller destillerad ?


 

Kristalliserad MSM


Kristalliseringsmetoden innebär en "centrifugerings- och tvättprocess", som är enkelt och billigt för producenten. Man blandar först en bassubstans, DMS (detta är en helt annan historia) med kommunalt vatten – bara för diskussionens skull föreställ dig att producenten befinner sig i Kina. Som vi vet, kommunalt vatten kan innehålla tungmetaller, läkemedelsrester och bekämpningsmedel. Man centrifugerar sedan denna mix för att få bort vattnet och låter resten kristalliseras. Kortsagt, med denna metod har man kvar alla föroreningar som fanns i vattnet.

Det verkar lite svårt att avgifta kroppen med en produkt som innehåller tungmetaller och bekämpningsmedel, eller hur?Destillerad MSM


Destillering innebär precis som namnet säger att man använder en flerstegdestillering för att åtskilja MSM:et från biprodukter och föroreningar. Förutom det så innehåller slutprodukten mindre fukt jämfört med kristalliserad variant, vilken betyder mindre chans för kontaminering med mögel och andra bakterier som trivs i fukt.


Svårt att veta vilken är vilken?


Kolla upp så att det står destillerad (distilled på engelska) på den burken du tänker köpa. Om det inte står nånting, så är det ganska säkert att det är den andra varianten.

Ännu viktigare, glöm inte att MSM finns naturligt i din mat också!


Vill du få hälsotips inom naturmedicin? Prenumerera på Klinik SANATOS nyhetsbrev!

Kommentare


bottom of page